Innlegg: Sex, pappvin og Kinderegg

Med sex, pappvin og Kinderegg – flankert av tilsynelatende overivrige moralpolitikere – startet vi sommersesongen med et par syndige pekefingre. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) ville forby Kinderegg, Kjersti Toppe (Sp) snakket om å forby pappvin, og Anette Trettebergstuen (Ap) gir politisk motiverte sexråd. Vi andre roper selvsagt høyt om moralisme og formynderstat.

Personlig synes jeg det hele er ganske fornøyelig, om enn litt trøttende. For vil de egentlig forby Kinderegg og pappvin? Eller blande seg inn i nordmenns sexliv? Neppe. Regjeringen sendte på høring en forskrift om innstramming av regelverket for markedsføring rettet mot barn – da spesielt reklame i beste barne-tv tid. Kinderegget var vel ikke nevnt med et ord. Og Stoltenberg kunne – via en twittermelding til en VG-journalist – bekrefte at han ikke hadde til hensikt å forby noe som helst: «@mariannjo Du og andre kan fortsatt kose dere med Kinderegg, Kaptein Sabeltann Is eller Happy Meal:)».

Hva så med pappvinen? Regjeringens rusmelding burde trigge en rekke debatter. Pappvinforbud er ikke en av dem. Likevel vinner det selvsagt overskriftene. Fordi meldingen konstaterer at pappvin fører til økt konsum. Om påstanden har belegg – noe den sikkert har – så er det neppe en nyhet i seg selv. Men når Sp-Toppe går i fella – og sier at vi faktisk bør vurdere et forbud – da har vi en sak, da. Dog har hun et realistisk forhold til forslagets framtidsutsikter – og legger raskt saken død(drukken).

Rundt midtsommerkveld kommer stjerneagurken: Sex. Forskningen sier visstnok at likestilling gir bedre sex, og Anette Trettebergstuen (Ap) og Gunn Karin Gjul (Ap) gir – i en kronikk i VG – dertil egnede råd til kommende nygifte. De to damene proklamerer senere – og ikke overraskende – at de selvsagt ikke skal legge seg opp i hvordan folk organiserer livet sitt.

Kanskje var det noen som vurderte å forby salg av Kinderegg. Og kanskje mente Kjersti Toppe at pappvinen burde vært landsforvist. Muligens burde også de to Ap-kvinnene kunne forutsett reaksjonene på en kronikk med råd om underliv i bevegelse. Jeg synes selvsagt det ville vært håpløst formyndersk å forby Kinderegg og pappvin – og jeg mener at politikerne skal holde seg langt unna sexlivet mitt. Men jeg orker ikke å bruke veldig mange av midjens overskuddskalorier på å irritere meg over forslag som kun er egnet til å tilfredsstille avisspalter i sommerdvale. Bortsett fra de kaloriene jeg har brukt nå, da.

Sex, pappvin og Kinderegg høres for øvrig ut som en god plan for en sommerkveld i godt selskap.

Eva Kvelland (V)
Liberal og smørblid

(Innlegget stod på trykk i Fædrelandsvennen 7. juli 2012) 

Legg igjen en kommentar

Filed under Diverse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s