Kultur for debatt?

Jeg har bodd flere år i Oslo, men det er overraskende lite jeg savner med Oslo. Kanskje med ett unntak; muligheten til å – nesten når det måtte være – kunne velge å gå på et seminar, et foredrag eller en debatt. Lytte, lære og delta. Engasjere, irritere og la meg overbevise. De mulighetene begrenset seg selvsagt i Mandal, men også i Kristiansand har jeg savnet slike arenaer. Nå ser det kanskje ut til å kunne forandre seg? Mira Svartnes Thorsen har startet Ordskifte – et debattforum om samfunnets mest grunnleggende verdier, som de selv beskriver det på Facebook.

Konseptet startet opp i 2011 og stiller ett overordnet og viktig spørsmål til hvert tema, i hver debatt: Hvor går konfliktlinjene, og hvordan kan vi se forbi dem? I morgen, onsdag, starter de opp igjen. Mens debattarenaen fremover skal være Haandverkeren, inviterer de onsdag til film og debatt på Aladdin. Først vises Hans Petter Molands «Når boblene brister» om Terra-skandalen, før det blir debatt under overskriften «Europa brenner».

Stiftelsen Arkivet inviterer stadig til debatter, godt over 100 mennesker besøkte nylig Kristiansand Venstres kulturdebatt, og mange inviterer til ordskifte under valgkampen hvert annet år. Jeg håper Mira og hennes kompanjonger lykkes med å skape en debattarena mange vil og kan delta på – hele året gjennom. Også fordi de legger opp til temaer som tvinger oss til å løfte blikket litt utenfor egen hverdag på norsk jord!

Jo mindre kommunen er, desto vanskeligere er det nok å få til en kultur for offentlig debatt – også utenfor de formelle, politiske arenaer, og utenfor avisspaltene. Men når det skjer, så tror jeg det er bra. Det er bra for demokratiet, fordi det involverer flere i det offentlige ordskiftet. Det er bra for den politiske diskursen fordi det gir oss felles referanserammer. Og det er bra fordi det har som formål å gi oss alle mer kunnskap og mer forståelse – både om samfunnet og om hverandres meninger og holdninger. Jeg håper vi nå har og får en kultur for debatt i Kristiansand. Heia Mira, som legger til rette for det!

Legg igjen en kommentar

Filed under Demokrati, Kristiansand

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s