Fra ord til handling – og til valgkamp

I tre uker har vi grått, sørget, ristet på hodet og lurt på hvordan det kunne skje. Hvordan det kunne skje at én mann kunne skape så mye ondskap. Samtidig har vi engasjert oss, stått sammen og snudd det andre kinnet til. Vi har sagt at dette skal møtes med samhold, solidaritet og kjærlighet. Men ikke minst har vi sagt at det skal svares med mer demokrati og med mer engasjement. Første test er valgkampen 2011. Den kommer midt oppi alt som er vondt. Den blir krevende, vanskelig og spesiell. Men den blir også spesielt viktig. Jeg forstår at det for mange føles vanskelig å skulle drive valgkamp i år – så kort tid etter det brutale terrorangrepet i Oslo og på Utøya. Spesielt forstår jeg at det er vanskelig for Arbeiderpartiet. Selv om vi opplever det mer eller mindre personlig, så tror jeg at alle vi som er aktive politikere kjenner hvor smått det føles å skulle ta til gatene med ballonger og pamfletter de neste ukene. Og jeg tror at vi som har bakgrunn fra ungdomspolitikken, som tidligere ungdomskandidater og som har har våre beste ferieminner fra ungdomspolitiske sommerleirer, kjenner at massedrapene på Utøya-ungdommene var et angrep på noe som både er og har vært viktig for oss og for de menneskene og politikerne vi har blitt. I tre uker har vi brukt mange ord. Viktige ord, sterke ord og ord fulle av håp. Den vanskelige jobben begynner når ordene skal over til handling. Når vi skal virkeliggjøre verdiene. Når vi skal heve stemmen igjen. Når vi skal styrke demokratiet i praksis.

I morgen 13. august går startskuddet for valgkampen 2011. Den er på mange måter også et startskudd for å vise i praksis at ordene om mer demokrati og mer engasjement ikke lar seg materialisere uten handling. I Kristiansand skal partiene åpne valgkampen sammen på torvet. Det tror jeg er viktig. Både for å vise at vi tverrpolitisk gir klarsignal for valgkamp, og for at vi fra ytterste venstre til ytterste høyre signaliserer at denne valgkampen blir spesiel og må håndteres med den respekten og den verdigheten som kreves. Alle har nå et forhold til Nordahl Griegs Til Ungdommen. Den vil bli lest opp under åpningen. Alle har nå et forhold til hvor viktig ungdoms engasjement er. Det vil bli tema når representanter fra de partipolitiske ungdomsorganisasjonene møtes til samtale under den felles åpningen. Etter det er valgkampen offisielt i gang i Kristiansand. Vi kommer til å stå på stand – både på lørdag og i ukene som kommer. Vi kommer til å være synlige i media – både med enighet og uenighet. Vi kommer til å delta i debatter – både om enkle og om vanskelige saker. Likevel kommer vi til å gjøre det på en litt annen måte. Vi kommer til å se færre personangrep, færre usakligheter og færre ufine angrep på andre partier. I alle fall tror og håper jeg det. Vi skal ikke legge lokk på debatten eller på engasjementet. Tvert i mot skal vi vise at det er mulig å svare med demokrati og med engasjement – selv om det kun er tre uker siden Norge ble angrepet av hat og ondskap. Det betyr valgkamp, debatt, informasjon og skillelinjer.

I dag – 12. august – er det den internasjonale ungdomsdagen (UN International Youth Day), og i morgen møtes de lokale ungdomspolitikerne til samtale på torvet i Kristiansand. For tre uker siden angrep en terrorist det norske ungdomsengasjementet, og de neste ukene skal vi bruke på å vise at vi har tatt det tilbake. Det er alltid vanskelig å gå fra ord til handling. Denne gangen er det ekstra krevende. Og vondt.

Legg igjen en kommentar

Filed under Demokrati

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s