Skole: Læreren er løsningen!

Foto: InfoBarrel

Det er lett å komme med løsninger som fjerner symptomene – enten vi diskuterer tigging, innvandring eller uro i klasserommet. Det er lokalvalg i år og det er fellesferie nå. Avisforsidene løser sjeldent verdensproblemer i juli. Det gjør heller ikke ordførerkandidatene til tre av byens største partier. Jeg beklager å være en litt sutrete festbrems, men når løsningene gang på gang må veies til å være for lette, lurer jeg på om de antatte tungvekterne kun lar seg styre av sommervarme, lettkjøpte forsider og enkle løsninger. Jeg vil ha en ordfører med ønske om å gjøre noe med de utfordringene vi har – ikke bare fjerne symptomer.

Den siste uka har vi sett KrFs ordførerkandidat ønske seg et felles ordensreglement for alle skolene i Kristiansand. Et reglement der kommunen skal fortelle hver enkelt skole og hver enkelt lærer hvordan elevene deres skal te seg, hva de skal tygge på og hvem de skal hilse på. I løpet av få dager gikk Jørgen Kristiansen fra løve til skinnfell, da både en forsker og en professor satte strek over store deler av begrunnelsen til KrF. Det hindrer likevel ikke Tor S. Utsogn, Frp sin ordførerkandidat, i å gjøre som så ofte før; forsøke å være tøffere i tonen enn forrige taler. Vise at ingen partier slår så hardt ned på symptomene som Frp. Utsogn vil ha karakterer i orden og oppførsel helt ned til femte klassetrinn. Da er standarden på mange måter satt. Pisk og pisk er lansert, symptomene har fått sin medisin og ingen trenger å forholde seg til de underliggende problemene – i alle fall ikke så lenge vi har smeigevær.

I dag kan Fædrelandsvennen fortelle oss at Høyres ordførerkandidat, Arvid Grundekjøn, mener det samme nå som for 41 år siden. Det er jeg egentlig veldig lite opptatt av, men han skal ha for å tenke litt større tanker enn Kristiansen og Utsogn. Grundekjøn sier at målet må bli at vi får det beste innholdet og de beste resultatene i Kristiansandskolen. Det får vi ikke ved et felles ordensreglement eller trusler om nedsatt ordenskarakter. Jeg vet ikke om det er fornuftig eller ikke med et felles reglement. Jeg registrerer at representanter for det kommunale foreldreutvalget i Kristiansand sier nei; hver enkelt skole må løse dette på sin måte! Den debatten skal jeg gjerne ta, men ikke som en mulig løsning på verken lærevansker, urolige elever eller lavt ferdighetsnivå. Jeg vil snakke om lærerne. Om de som er skolens aller viktigste ressurs. De som kan være løsningen på de underliggende utfordringene – og ikke bare på symptomene. Å skape en bedre skole, handler ikke bare om å definere mål, men også om å finne virkemidlene.

Læreren er nøkkelen i skolen. De må få mer tid til elevene, mer tid til undervisning og mindre papirarbeid og administrasjon. Jeg tror at den enkelte lærer, rektor og skole selv vet best hvordan elevene lærer, og bør ha stor frihet til å tilpasse undervisningen til den enkelte. Lærerens faglige og pedagogiske kompetanse er avgjørende for elevens læringsutbytte. Da er det viktig å forbedre den formelle kompetansen til dem som er lærere i dag, blant annet gjennom mer etter- og videreutdanning – og å forbedre lærerutdanningen for nye lærere, blant annet ved å utvide den til et femårig løp. Jeg vil ha en god skole for elevene – derfor har jeg fokus på læreren. En god lærer er også en lærer elevene har respekt for. Det i seg selv hindrer uro. Beklager å måtte være en festbrems, men akkurat det er hundre ganger viktigere enn et sentralt og felles ordensreglement som forbyr tyggis og mobiltelefoner.

Reklamer

1 kommentar

Filed under Kristiansand, Skole og utdanning, Valg 2011

One response to “Skole: Læreren er løsningen!

  1. Jeg er så hjertens enig med deg i at læreren er nøkkelen i skolen. Har blogget om emnet selv også på: http://wenkestenkelenke.wordpress.com/2011/06/02/har-de-det-i-deg/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s