Rusavhengige på rød løper!

Fædrelandsvennen kan i dag melde at Kristiansand flommer over av narkotika. Det stemmer dessverre, og det er bekymringsverdig. Likevel er det problematisk at vi kun fokuserer på narkotikaen. Det gjør ofte at vi glemmer de som rammes hardest av tallene og statistikken: De rusavhengige. Det burde vel goes without saying, men der det flommer over av harde stoffer, der finnes det også mennesker som sliter. Alt henger sammen med alt, men det holder ikke at politiet bruker ekstra ressurser på å ta bakmenn, hindre import og stoppe salg på gata. I enden av kjeden finner vi menneskeskjebnene. Det er de som er avhengig av å skaffe seg stoffer for å komme gjennom dagen. Det er de som ikke klarer å holde på en jobb. Det er de som sliter i køene hos NAV. Og det er de som trenger behandling, hjelp og litt verdighet. I dag blir alkoholisme behandlet som en sykdom – både av det offentlige og av vi som står på utsiden og dømmer. Narkomani blir dessverre ikke møtt med de samme holdningene! Dette er mennesker som trenger hjelp av storsamfunnet. Vi skal bekjempe narkotikaen – ikke den narkomane.

Verden blir ikke bedre om vi gjør livet vanskeligere for de med rusproblemer. Jeg mener at vi, også i Kristiansand, må være åpne for forsøk med for eksempel sprøyterom og heroinassistert behandling. Det handler både om å dele ut verdighet og om å behandle en sykdom. Debatten etter Stoltenberg-utvalgets rapport dreide seg i alt for stor grad om heroinassistert behandling. Vi glemmer hvor viktig det er med god tilgang på akuttavrusningsplasser og et godt ettervern. Mennesker som ønsker hjelp til å komme ut av helvete, bør møtes med rød løper – ikke med køer og skeptiske blikk fra hverken det offentlige eller samfunnet forøvrig.

2 kommentarer

Filed under Kristiansand, Sosialt ansvar og velferd

2 responses to “Rusavhengige på rød løper!

  1. Øyvind

    Hei. Vil bare si at det er fint du bryr deg, lett å merke at du er et ekte menneske. Jeg tror at om de hadde bytta ut dagens politikere med mennesker som deg, ville verden blitt et bedre sted. Skriver dette etter mer enn 30 år enten på den ene eller andre sida av disken: bruker/hjelper, og fikk lyst til å oppmuntre deg å si at dette er kloke ord.

  2. Tusen takk for det! Det var en utrolig hyggelig tilbakemelding å få. Jeg tror og håper at det du sier er sant!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s