Hva er dine svar, Rasmussen?

Faksimile: Fædrelandsvennen, 3. februar

Frp’s Rune Wilhelm Rasmussen liker ikke mine svar på utfordringene til Kvadraturen. Over en helside i lørdagens Fædrelandsvennen utrykker han sin misnøye over at jeg ikke ønsker status quo og mer gateparkering. Det triste er at Rasmussen ikke har noen alternative løsninger. Bortsett fra å rope på et mest mulig trafikkert bybilde og færre politikere med miljøbriller, gir han ingen svar. Nå skal ikke jeg på noen måte undervurdere den enorme verdien Rasmussen tillegger kafeen på Ikea, men jeg tror ikke jeg skyter milevis over blinken om jeg sier at kjøttbollene og den gratis kaffen i veldig liten grad representerer de samme kvalitetene som vi ønsker oss i Kvadraturen. Å si, som Rasmussen, at det kun er Vinmonopolet som trekker mennesker til sentrum, er som å peke på de gratis parkeringsplassene som eneste grunn til at vi bruker Sørlandsparken. Det er heldigvis mer sammensatt enn som så, og det samme er utfordringsbildet til Kvadraturen.

For å forsøke å gjøre dette til en mer konstruktiv debatt vil jeg gjerne utfordre Rasmussen, og gjerne også andre, på tre områder som i kombinasjon er viktige for den videre utviklingen. De tre handler om å finne gode og smarte løsninger for trafikk og parkering, for handel og for opplevelser. Noen vil si at jeg hopper bukk over Kvadraturen som boligområde. Det gjør jeg ikke, men for området i og rundt Markens er det disse tre elementene som i stor grad er med på å skape de kvalitetene vi savner. Jeg tar gjerne volumhandelen i Sørlandsparken, men vi må ha lyst til å fylle de mindre bæreposene mens vi spaserer opp Markens og ut i sidegatene. Forskjellen på meg og Rune Wilhelm Rasmussen er at jeg tror vi kan løse trafikk- og parkeringsutfordringene med miljøbrillene på. Med gode og mange nok parkeringshus, blant annet under torvet, kan vi også fjerne flere biler fra gatenivå – uten å gi et dårligere tilbud enn det vi har i dag. Men hva så når vi har parkert? Rasmussen mener at vi da kun ønsker å gå på Vinmonopolet! Jeg tror vi både vil handle, gå på kafé og oppleve kunst- og kulturlivet i byen. Når Frp-politikeren sier at Kristiansand har svært få arkitektoniske perler, så lurer jeg på når han sist så seg rundt i byen. Hva som kan kalles en perle er selvsagt en subjektiv opplevelse, og vi to ser åpenbart ikke den samme byen, men jeg tar gjerne Rasmussen med på en omvisning blant alt det vakre jeg ser.

Heldigvis finnes det flere stemmer enn den Rasmussen representerer, og jeg håper disse ser behovet og muligheten for en helhetlig debatt om Kvadraturens fremtid. Ikke bare som et symptom på hva som skjer i Sørlandsparken, men som en egen debatt om hva som er de viktigste utfordringene i sentrum, hvordan vi kan løse dem og hva slags Kvadraturen vi ønsker i fremtiden.

Debattinnlegget stod på trykk i Fædrelandsvennen, 3. februar 2011. Innlegget er et svar på denne kronikken fra Frp: http://www.fvn.no/mening/debatt/article829410.ece, som igjen var et svar på min kronikk fra 21. januar 2011: http://www.fvn.no/mening/debatt/article827649.ece

2 kommentarer

Filed under Byutvikling, Kristiansand

2 responses to “Hva er dine svar, Rasmussen?

 1. Svar på dine spørsmål ble sendt til Fævennen idag. Riktignok ble det dobbelt så stort som tillatt, så de sakser dessverre en del. Men det blir spennende å se resultatet.
  Jeg fikk jo ikke med meg den store Handelsundersøkelsen som ble utført i regi av ATP-utvalget. En undersøkelse foretatt av TNS Gallup som miljøvernsjefen ikke ville diskutere i ATP (bare spør Astrid). Det kostet oss en kvart million.
  Men jeg har tatt vare på den og deler den gjerne med deg. Men den kan inneholde en del sannheter som kanskje du ikke vil like.
  Send meg din e-post så skal jeg besørge en kopi.

  Med vennlig hilsen
  Rune Wilhelm Rasmussen (FrP)

 2. Sende meg gjerne undersøkelsen.

  Spent på dine svar, og om du har noen som helst visjoner for at Kvadraturen skal bli noe annet enn det den er i dag. Det jeg har sett hittil tyder på at du ikke har det.

  Mvh,
  Eva Kvelland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s