Tut og kjør?

Det er nesten en here-we-go-again-historie. Den er bare mye viktigere enn et slikt tonefallet vil kunne antyde. Med jevne mellomrom forsøker vi å organisere oss for å redde veistumpene i landsdelen. Eller det vil si: Vi organisere oss i vest og vi organiserer oss i øst. Vi organiserer oss i Mandal og vi organiserer oss i Lyngdal. Vi organiserer oss politisk og vi organiserer oss i næringslivet. Gang på gang blir vi minnet på den manglende kraft vi som landsdel har inn mot sentrale myndigheter. Snart må vi klare å gjøre det litt smartere, og litt mindre tut-og-kjør. En sammensmelting av de to Agder-fylkene er ett skritt i retning av å bli en sterkere stemme i sør. De spede skrikene om vei er et godt eksempel på at det trengs.

Denne uka besøker Stortingets transport- og kommunikasjonskomité landsdelen. Halve landsdelen i det minste. Resten må vente til neste runde. I Mandal står både ordfører og handelsstanden klar til å krysse et gangfelt  foran bussen til komiteen. Samtidig hytter næringslivet med knyttneven og truer med en ny variant av stamveiaksjonen. I Lyngdal har ordfører Ingunn Foss mistet tålmodigheten. Jeg forstår dem godt alle sammen. Med enkelte hederlige unntak har landsdelen blitt avspist med brødsmuler i NTP, og fokuset på veiutbygging, midtdelere og rassikring ligger alle andre steder enn i sør. Jeg tror Fædrelandsvennens politiske redaktør, Vidar Udjus, har rett da han i dagens avis sier følgende: «Første bud i kampen om pengene er regional enhet. Allerede her svikter det nå hos oss«. Det er bra at vi går i fakkeltog foran bussen i Mandal og spretter opp med trusler og brevskriving både i øst og vest. Men samlet er det for svakt. Look to Vestlandet. Der er det mindre tut-og-kjør.

Jeg var i et svakt øyeblikk i ferd med å ønske meg Agderrådet tilbake. Helt til det gikk opp for meg at en sammenslåing av de to Agder-fylkene vil gi én slik sterk regional enhet. Den heter fylkestinget.

Legg igjen en kommentar

Filed under Ett Agder, Samferdsel, Sørlandet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s