Send Antonsen tilbake til skolebenken!

Faksimile: Fædrelandsvennen, 04.12.10

Grimstad-ordfører Hans Antonsen vil sende toppolitikerne tilbake til skolebenken. I dagens Fædrelandsvennen forklarer Venstre-ordføreren hvorfor han og andre ordførere og Stortingspolitikere på Agder, og i resten av landet, trenger å lære mer om det samfunnet de er satt til å styre. Jeg tror han langt på vei har rett, og at forslaget helt korrekt flytter fokuset fra kunnskap om politiske prosessers indre liv, til det store og mangfoldige samfunnet vi som politikere er satt til å styre.

Da jeg første gang ble folkevalgt i 1999 gikk jeg gjennom et standardisert kurs i regi av Kommunenes Sentralforbund (KS). Som ny i rollen som folkevalgt, var dette en nyttig gjennomgang som ga både meg og de andre bystyremedlemmene god informasjon om vår rolle som politiker og ombudsmann for befolkningen, og grundig informasjon om hvordan en kommune driftes og politiske prosesser fungerer. Antonsens forslag om en «politikerskole» er ikke et angrep på KS sitt opplæringsopplegg. Tvert i mot. Det er en erkjennelse av at uansett hva du blir gitt ansvar for i livet, så er kunnskap om det du skal styre helt avgjørende for å nå best mulig resultater for flest mulig. Det gjelder også for politikere. Å være ordfører, stortingsrepresentant eller inneha andre viktige politiske folkevalgte verv, er å ha ansvar for styre samfunnet i en retning som er best mulig for flest mulig. Det handler om å skape en bærekraftig fremtid, et levedyktig og nyskapende næringsliv og en sterk offentlig sektor. Det er ikke et lite ansvar. Det er et stort og viktig ansvar.

Å bli satt i stand til å styre handler altså ikke bare om bli kjent med styringssystemet, styringsprosessene og styringsverktøyene. Det handler om å kjenne det samfunnet som skal styres. Det er det som gjør Grimstad-ordførerens tanker så viktige. Jeg vil at min ordfører ikke bare skal vite hvordan man lager, behandler og vedtar en miljø- og klimaplan. Jeg vil også at han skal vite hvorfor han gjør det og hvilke konsekvenser det har. Jeg vil at de som representerer landsdelen på Stortinget ikke bare vet hvordan de vedtar seg frem til en likestilt landsdel. Jeg vil at de skal forstå hvorfor vi har de utfordringene vi har. Dette er kunnskap som vil sette våre fremste politiske ledere i bedre stand til å ivareta det ansvaret vi som velgere har satt dem til.

Oppslaget i dagens Fædrelandsvennen viser at mange er positive til forslaget fra Hans Antonsen; blant annet rektor og forskere ved Universitetet i Agder, som vil være en viktig aktør. At Torill Rolstad Larsen, som er ordfører for Arbeiderpartiet i Arendal, snurper leppa og betviler behovet for politikerskolering, er ikke overraskende. Hun er strengt tatt en viktig begrunnelse i seg selv. Du slipper skoleringen, Torill; du er ferdig som ordfører. Det er ikke Hans Antonsen, og han er heldigvis klar for å bli sendt tilbake til skolebenken.

Du kan diskutere saken på Fædrelandsvennens nettsider.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Demokrati, Politisk lederskap, Valg 2011, Venstre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s