Kan Agder gå foran?

«Ordførerne liker ikke storkommuner», står det på forsiden av dagens Fædrelandsvennen. Blar du om kan du med store fete bokstaver lese: «Ikke klare for storkommuner». Med det som førsteinntrykk, skulle en tro at de tretti ordførerne på Agder ikke er klar for noe annet enn å fortsette som før: Alene. Men slik er det heldigvis ikke. Jeg ble positivt overrasket da jeg leste de svarene våre fremste politiske ledere hadde gitt regionsavisen på spørsmålet om hvilke kommuner det kunne være aktuelt å slå seg sammen med. Jeg ble faktisk så positiv at jeg nå håper Agder-kommunene kan foran som et godt eksempel, sette seg ned, snakke sammen og starte en prosess frem mot en helt ny og mer fremtidsrettet kommunestruktur i landsdelen.

Kun et fåtall av ordførerne Fædrelandsvennen har snakket med, ønsket ikke å svare på spørsmålet. Noen ga litt vage svar om at det neppe er aktuelt, men om det så skulle være, så…. Kun én var kategorisk. Åmlis ordfører, Tellef Olstad: «Vi vil bestå som egen kommune og har ingen alternativ til det». De fleste hadde altså noen tanker om hvilke kommuner det ville vært naturlig å søke mot. Ønsket var ikke alltid gjensidig, men alt i alt, så viser dette at vi har kommet et stykke på vei i prosessen allerede. Men våger vi ta neste skritt?

Jeg tror at  nasjonale politikere på et tidspunkt må ta ansvar og si at kommuner skal slås sammen. Ingenting hadde vært bedre enn om kommunene selv kunne gjort det. Sagt at vi har et felles ansvar for å på en best mulig måte løse de utfordringene det fremtidige velferdstilbudet står overfor. Tenk om Agder kunne gått foran? Tenk om Alf Gottfred og Ivar kunne satt seg ned sammen med Helge? Tenk om Arne og Arild kunne tatt en kaffe? Tenk om Reidar, Odd og Thor tok en langhelg? Tenk om Per Sigurd, Torhild, Solveig og Arne kunne tenke seg å sitte i samme bystyre?

Fremtidens krav til kommunal tjenesteyting vil kreve større enheter. Den utstrakte bruken av interkommunalt samarbeid, viser oss allerede nå at mange kommuner i dag er for små til å alene kunne gi innbyggerne et godt nok tilbud. Med dette sier jeg ikke at vi skal ha veldig store kommuner. Det er ikke nødvendigvis det mest lønnsomme. Jeg sier at vi må våge å tegne kartet på nytt, og da vil endel kommuner bli større og grensene annerledes enn i dag. Følelsene tar fort overhånd når vi snakker om å bryte opp en kommunegrense, men gjør vi det ikke på egenhånd, risikere vi å måtte gjøre det med andres hånd hengende over oss. Våger Agder å gå foran?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Kommunestruktur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s