Sykehuset og de vanskelige grensene

Sykehuset. Redselen for å miste sykehuset. Frykten for å ha lang reisevei til sykehuset. Jeg forstår det. Jeg forstår det veldig godt. Men vi må vel kunne håndtere flere debatter samtidig? Hver gang debatten om ett Agder får et nytt momentum, så kommer sykehusdebatten. Hver gang noen foreslår å endre kommunegrensene på Agder, så kommer sykehusdebatten. Når skal vi på alvor våge å ta de debattene som bokstavlig talt flytter grenser?

Vi skyver sykehuset foran oss. Bruker det som et argument for eller mot det meste. I alle fall på østsiden av fylkesgrensa (den steinen som står langs veien, uten noen særlig funksjon). På Sørlandet har vi ett felles sykehus, men tre bygninger; Flekkefjord, Kristiansand og Arendal. Vi har hatt mindre lokalsykehus, blant annet i Mandal og Farsund. De er lagt ned, ikke uten fakkeltog og ikke uten protester. Men likevel – de er historie. I dag er det staten som eier og driver sykehusene i Norge. Så kan man være enig eller uenig i sykehusreformen, men det er dagens situasjon, og den vi nå må forholde oss til. På Sørlandet later vi til å tro at det er fylkeskommunen som bestemmer hvilke funksjoner som skal ligge i Arendal og hvilke som skal ligge i Kristiansand. Vi innbiller oss selv at dersom fylkesgrensa forsvinner, ja så vil noen flytte de viktigste funksjonene fra Arendal og til Kristiansand. I alle fall er det dét noen later til å tro. Later til å tro at det er en ett hundre prosent sammenheng. Laila Øygarden har rett når hun sier at mange i østfylket kobler de to debattene sammen. Men det betyr ikke at de hører sammen i ett og alt. De er viktige – også hver for seg.

Debatten og engasjementet rundt sykehuset og sykehusfunksjonene er viktig, riktig og på sin plass. Helsetilbudet i regionen påvirker oss alle, og det ville vært unaturlig om vi ikke stilte oss på barrikadene for det nære og kjære. Det som betyr alt for oss. Men debatten om ett Agder og debatten om hvor mange kommuner vi bør ha i landsdelen, kan ikke blokkeres av sykehusdebatten. Den brukes som et argument mot ett Agder, og den overskygger alle forsøk på å diskutere kommunestruktur. Jon P. Knudsen gav oss i forrige uke en forsmak på hva fremtiden vil bringe: Færre kommuner – større kommuner. Jeg skal ikke nå konkludere med om det er korrekt å gjøre dagens tretti kommuner om til fem, ti, femten eller tjue nye kommuner. Men at fremtidens velferdskrav vil kreve større og færre kommuner, der mer av helsetjenestene flyttes ned til det lokale nivået, det er jeg ikke i tvil om. Det er ikke sikkert det er hensiktsmessig å slå alle kommuner sammen med noen. Det er ikke sikkert at veldig store kommuner er effektivt. Kanskje noen av de aller minste skal få bestå. Kanskje noen av de aller største skal slås sammen. Jeg har ikke fasiten, men jeg vet at det må skje noe – også på Agder.

Jeg våger til og med å si det høyt. Og jeg kommer til å gjøre det også i valgkampen 2011.

Les også en tidligere bloggpost om dette temaet: Større kommuner ≈ bedre omsorg?

Reklamer

1 kommentar

Filed under Ett Agder, Kommunestruktur, Valg 2011

One response to “Sykehuset og de vanskelige grensene

 1. Magnus

  Look to Østfold! Der bor 200.000 langs en 6 mil lang motorveistrekning fra Moss til Halden. De gamle sykehusene legges ned og et nytt bygges midtveis på motorveien.

  I Agder bor det også 150.000 langs en 6 mil lang motorveistrekning (snart) fra Kristiansand til Arendal. 6 mil på motorvei gjøres unna på en drøy halvtime, husk det.

  Det naturlige ville derfor vært et gigantsykehus på strekningen Sørlandsparken-Lillesand et sted. Det ville blitt under 20 minutters kjøring fra over halve Agders befolkning.

  Rundt 10.000 mennesker i Risør og omegn vil nok føle at veien til Lillesand er lang. Men de er ikke mange nok til å forsvare et lokalsykehus. Det er derimot de 50.000 innbyggerne på strekningen Flekkefjord-Mandal. Det perfekte stedet for lokalisering av dette lokalsykehuset er Lyngdal, midt mellom alt.

  Konklusjon: Det burde vært to sykehus mellom Stavanger og Skien: et lite i Lyngdal og et stort i Lillesand.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s