Foten på ballen!


Jeg er kanskje unormalt opptatt av saken om ett Agder. Saken som færre bryr seg om enn det vi politikere liker å tro. Saken som egentlig har veldig liten innvirkning på folks hverdag. Saken der målet er å fjerne eller ikke fjerne ei grense som i realiteten betyr lite og som ikke engang er synlig for det blotte øyet. Dog – noe må man da engasjere seg for eller mot?

I dag var en av overskriftene i Fædrelandsvennen: «Aldri nærmere ett Agder». Den henviser til fylkesordfører i Aust-Agder, Laila Øygarden, som jubler over at kultur- og næringskomiteen i går avga innstilling til fylkestinget. Resultat: Ja til folkeavstemming. – Vi har aldri vært nærmere enn dette, og vi har aldri hatt større muligheter til å lykkes. Nuvel, ville nok de dystreste røster sagt. Ingebjørg Godskesen og Torill Rolstad Larsen inkludert. Godskesen ville kanskje sagt: – Nuvel, nå skal ikke vi som politikere vise for mye vei. Det har hun selvsagt ikke sagt, men det er det Frp antyder når de aldri vil ta standpunkt i store, kontroversielle saker. Når de ikke vil si ja eller nei til norsk EU-medlemskap. Når de ikke mener at fylkestinget i Aust-Agder skal si ja eller nei til sammenslåing av de to Agder-fylkene. De vil ha folkeavstemming først. De vil vente å se hva en folkeavstemming resulterer i; for så å snu seg etter vinden. Ikke overraskende, men likevel skuffende og feigt. Partiet har allerede sagt nei på sitt årsmøte tidligere i år. Hva er det som er annerledes nå?

Jeg har skrevet om det før – mange ganger. Politikernes jobb er å våge å vise vei. Våge å sette foten på ballen før de vet om resten av laget er over midtbanen. Et politisk partis standpunkt skal ikke være avhengig av et stort flertall i folket. Selvfølgelig er det innbyggerne vi skjøtter landet på vegne av, og politikernes jobb er å gjøre det best mulig for flest mulig. Men det betyr ikke at alle er enig i det vi gjør – og slik må det også være. I en sak som denne om ett Agder, så tror ikke jeg at følelsene og engasjementet i befolkningen er så stort som noen politikere måtte tro. Utfallet av saken har heller ikke så store konsekvenser for hver enkelt innbygger som enkelte politikere fremstiller. Men det er likevel en viktig sak – både for demokrati, effektiv ressursbruk og en styrking av landsdelen. Da må politikerne våge å vise vei; det gjelder også Frp, som må slutte å alltid løpe i vindretning. Noen ganger må du som politiker vise vei – uten å vite hvor mange som følger etter deg. Det er et ansvar du har! Foten på ballen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Ett Agder, Politisk lederskap

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s