«Men de som bor der, kan jo gå hvor som helst».

Det har vært litt ujevn strøm av blogginnlegg fra denne kanten, siste tiden. Er vel strengt tatt tiden som ikke strekker til (som vanlig). Det har jeg tenkt å gjøre noe med, ved istedenfor å skrive lange blogginnlegg hele tiden, forsøke å i korte ordelag (i den grad det er mulig for en politiker) kommentere mer dagsaktuelle saker. I dag er det et oppslag i Fædrelandsvennen om en rusdebatt i Lillesand, som trigger fingertuppene.

Foto: Barneombudet

I Lillesand, som i mange andre kommuner, er det behov for å bygge flere kommunale boliger knyttet til rus og psykisk helse. Jeg husker lokaliseringsdebattene i Mandal når vi skulle plassere en rekke rødmalte og midlertidige boliger for bostedsløse. Og jeg husker den intense og langvarige debatten om lokalisering av overgangsboliger i Kristiansand. Slike lokaliseringsdebatter kommer; det er ikke overraskende. Men like fullt må også de som har tråkket litt feil i livet, ha et verdig sted å bo. At Lillesand kommune ser at det haster, er bra. Boligene i Lillesand er tenkt plassert i et område med skoler og barnehager. Vi skal ikke være naive, men alltid tenke gjennom konsekvenser for plassering av slike boliger; både for beboerne og for nærmiljøet.

Likevel er det påfallende at de sterkeste og mest høylytte protestene i Lillesand, ikke kommer fra beboere eller skole og barnehage. Tvert i mot. Det er Frp som ikke overraskende skriker høyest over en plassering av kommunale boliger i et område der det ferdes barn og unge. Kommuneadministrasjonen prøver å forsikre Frps Beate Nytrøen med at det vil være god kontroll med hvem som kommer og går. Og det er da Frp-representanten legger for dage et menneskesyn som kanskje ikke skal overraske meg, men som likevel skyver meg mot grensen for avsky:

«(…) Men de som bor der, kan jo gå hvor som helst. (…)«.

Ja, Betate Nytrøen. Mennesker bosatt i Norge, som ikke sitter i fengsel, har faktisk rett til å gå hvor de vil – så lenge de ikke bryter norsk lov. Det gjelder også mennesker som av forskjellige grunner har behov for kommunens hjelp til å finne et verdig botilbud. Jeg kjenner ikke Lillesand, og skal ikke på noen måte konkludere med om dette området på Møglestu er rett eller galt for lokalisering av disse boligene. Men jeg håper at politikerne i Lillesand plasserer tunga i rett munn, når de i dag skal behandle lokaliseringen av noe så viktig som tak over hodet for de som trenger det mest.

I gårsdagens og dagens Lindesnes Avis, kan vi lese om beboere i «brakkene» i byen, som føler seg behandlet som søppel. Det er ikke en lokaliseringssak, slik som i Lillesand, men det er like fullt et viktig spørsmål om hvordan vi behandler de menneskene som trenger litt ekstra hjelp fra samfunnet.

Reklamer

1 kommentar

Filed under Sosialt ansvar og velferd

One response to “«Men de som bor der, kan jo gå hvor som helst».

  1. Atle

    Bare å, nok en gang bøye seg i støvet, over dette vidunderpartiets fantastiske menneskesyn.

    Partiet som angivelig er mer kristne enn Krf, og som dermed fremme disse flotte medmennesklige verdier som aktiv dødshjelp og få eventuelle nye landsmenn ut av landet. Og nå altså tråkk på de som ligger nede.

    Fantastisk :o]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s