Sporløst gjennom Markens?

Da jeg i dag morges åpnet Fædrelandsvennen, våknet jeg mer enn det som er naturlig for B-mennesker kl. 08.00 om morgenen. Sindig som jeg er, var det en uvant følelse å bli like sjokkert som Siv Jensen gjør flere ganger daglig. Forhandlere av verdisaker i Kvadraturen vil videoovervåke Markens.

I en verden der det tekniske gjør det mulig med stadig mer overvåkning, er det nødvendig med en skeptisk tilnærming til all overvåkning. Dette gjelder spesielt offentlige rom, som Markens i Kristiansand. Jeg mener det må være god kontroll, oversikt og merking av videokameraer som er utplassert i for eksempel butikker og ved minibanker. En overvåking av det viktige og sentrale offentlige rommet som Markens er, er en inngripen i det private liv og vil gjøre at vi ikke lenger kan velge å bevege oss sporløst gjennom byens viktigste handlegate.

Jeg forstår at butikkeierne ønsker at tiltak settes inn for å hindre flere ran på dagtid. Mer politi i gatene er et slikt tiltak. Videoovervåking er det ikke.

Reklamer

1 kommentar

Filed under Kristiansand, Personvern

One response to “Sporløst gjennom Markens?

 1. Are

  Det stilles svært strenge krav til kameraovervåking, både med hensyn til merking og nødvendighet. Kameraovervåking skal være siste utvei dersom andre sikringstiltak ikke lar seg gjennomføre.

  Datatilsynet har gode veiledninger om dette her:
  http://www.datatilsynet.no/templates/article____154.aspx

  Under stikkprøver gjennomført av Datatilsynet i Kristiansand, ble det avslørt avvik hos alle kontrollerte bedrifter – med ett unntak. Hele 95% av kameraene var ikke meldt til Datatilsynet, selv om dette er obligatorisk.
  http://www.datatilsynet.no/upload/Omr%C3%A5dekontroll_Kristiansand.pdf

  Slepphendt omgang med regelverket for overvåkning gir grunnlag for å være kritisk til hvor godt personvernet ivaretas mht. regler om sletting av opptak.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s