Universitetet i Agder taper – igjen

uia_logo_tilweb

Vi hadde lite godt i vente vi som ønsket oss økte ressurser til studentene og universitets- og høyskolesektoren i dag. 11 måneders studiestøtte ble parkert allerede i forhandlingene om Soria Moria 2. I dag parkerte regjeringen også resten av forventningene mange av oss hadde til økt forskningsinnsats og bevilgninger til høyere utdanning. Den nylig avgåtte forskningsdirektøren på Universitet i Agder, Alf Holmelid, har ikke fått med seg sine kollegaer i regjeringen på å styrke verken eget universitet eller sektoren forøvrig. Det er skuffende.

Utdanningsinstitusjonene får i dag lovnader om noen flere studieplasser og 1000 nye studentboliger. Å gjøre noe med de strukturelle utfordringene – mangel på bolig og mangel på studieplass, er bra, men det hjelper lite når innholdet i utdanningsløpet ikke styrkes samtidig. For Universitetet i Agder blir midlene til studieplasser og de alt for få stipendiatstillingene som ble tilført i 2009 videreført, men vi ser ingen økning. Kampus i Grimstad trenger midler til inventar og utstyr. Regjeringen sier nei.

Finansieringssystemet til universitets- og høgskolesektoren er utformet slik at historisk bestemte ulikheter forsterkes gjennom den resultatbaserte omfordelingskomponenten. Dette vil kunne føre til en forsterkning av eksisterende ulikheter og utgangsposisjoner mellom etablerte universiteter og nye universiteter. De eldste får midler til forskning og nyrekruttering gjennom stipendiater, som er langt utenfor rekkevidde for nye institusjoner.

Dagens finansieringssystem fører til svakere rammevilkår for forskning ved blant annet Universitetet i Agder (UiA) og Universitetet i Stavanger (UiS) enn ved etablerte universiteter og forsterker dermed faktiske skjevdelinger mellom nye universiteter og etablerte universiteter. Regjeringen har brukt 2009 på å evaluere finansieringssystemet. Lovnaden var at forslag til endringer skulle presenteres i forbindelse med statsbudsjettet for 2010. Det gjorde de – men uten reelle endringer. Er vi på vei mot permanente A og B universiteter?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Forskning og høyere utdanning

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s