Grønne egoister?

For få dager siden kunne blant annet VG melde at 20 millioner mennesker flyktet på grunn av klimarelaterte katastrofer i 2008. Vi har lenge visst det, men mye blir mer virkelig når det synliggjøres svart på hvitt. Når det dokumenteres i en rapport. Når vi ikke lenger kan bortforklare det med naturlige svingninger og hysteri fra miljøpartiene. I dag åpnet den 64. generalforsamlingen i FN. Klima og oppkjøringen til klimatoppmøtet i København i desember står på dagsorden, og statsminister Jens Stoltenberg er på plass. På plass med en sammenligning av kvotesystem med ølbonger. VG refererer Stoltenberg på at løsningen for klimakrisen er enkel. Det tror jeg statsministeren vet at den ikke er, og jeg har tro på at Norge både nå og frem mot toppmøtet i København vil være en viktig og markant aktør. Det har vi ikke klart på hjemmebane den siste tiden.

Jeg trodde valgkampen 2009 skulle bli et viktigere miljøvalg enn det ble. De partiene som i størst grad har fokus på miljøutfordringene – tapte valget, og igjen sitter miljøverstingene Ap og Frp som de største partiene på Stortinget. En meningsmåling i valgkampen kunne melde at de sakene velgerne var mest opptatt av var skole og miljø – i den rekkefølgen. Likevel ble ikke miljø en viktig sak for de fleste partiene i valgkampen. SV dukket unna så godt de kunne for å forsvare sin deltakelse i samme regjering som Ap, og etterlot seg et miljøtomrom som verken Krf eller Venstre klarte å fylle. Dessverre.

Når alle miljøpartiene i det store og det hele gikk nesegrus ut av valgdagen, kan vi spørre oss om folk virkelig er så opptatt av miljø som det de sier. Jeg tror svaret er fleredelt. Miljø- og klimaengasjement har blitt en motesak. Det er moderne å være opptatt av miljøet, men vi stemmer ikke nødvendigvis på det som er dagens mote.

Mens alle gjerne vil fremstå som grønne og samfunnsansvarlige borgere, er vi kanskje mer opptatt av vårt eget liv og laden når alt kommer til alt og stemmeseddelen skal i urna?

2 kommentarer

Filed under Klima og miljø, Valg 2009

2 responses to “Grønne egoister?

  1. Miljøet var en av dette valgets virkelig store tapere. Jeg tror du har rett i at vi til syvende og sist er mest opptatt av oss selv – nettopp derfor er det så enormt viktig å gjøre miljøvern ENKELT. Å legge til rette for hverdagsmiljøvernet, både økonomisk og praktisk. I Drammen har renovasjonsselskapet for eksempel begynt å hente plastavfallet. Jeg er mye flinkere til å sortere ut plasten når jeg vet jeg slipper å gå til returpunktet med den. Det skal så lite til, men noen må ta initiativet til det.

  2. Eva Kvelland

    Enig. Men mye av denne tilretteleggingen må ikke skje fra staten, men fra kommunene selv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s